Domov Health 5 nejodpornějších lidských parazitů

Reklama

5 nejodpornějších lidských parazitů

Loa loa

Loa loa je hlístice dlouhá až 70 mm a silná 0,5 mm. Tento parazit žije v podkožní tukové tkáni svých hostitelů a velmi rád si pochutnává i na očních bílkovinách. Loa loa parazituje také v tělech paviánů, opic a některých hlodavců. Přenášejí ho gadfly kousnutím. Červ kolem sebe vytváří specifické zduřeniny a nádory na kůži hostitele – někdy dosahují velikosti slepičího vejce. Způsobuje také těžký zánět spojivek.

Naegleria Fowler

Tento parazitický prvok je také označován hovorovým názvem „mozkožravá améba“. Jednobuněčný se do těla dostává nosem spolu s vodou při koupání. Poté se cestou podél čichových nervů dostane přímo do mozku, kde se začne aktivně množit a napadá všechny části mozku.

Trichinella

Trichinely jsou škrkavky, které parazitují ve svalech kořisti. Vyhovují především všežravým prasatům, ale také liškám, vlkům, medvědům, skunkům, mývalům, krysám a dalším drobným savcům. Infekce trichinelami je smrtelná a nazývá se trichinelóza. Lidé se jí nakazí konzumací infikovaného masa, nejčastěji vepřového, ale někdy i některých exotických druhů masa, např. medvědího.

Mohlo by se vám také líbit

Reklama